יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

פולין - פה לין

אלף שנות היסטוריה יהודית בפולין, מנוח לכף רגלם ומקור לא אכזב למיסים ועלילות.

נ. ליברמן כ' באייר תשס"ט - 14/05/2009 10:00

למרות שבזמן מלחמת העולם השניה, לפני תקופת השואה ואף לאחריה, גילתה פולין יחס אנטישמי כלפי היהודים, שלטונות פולין הם אלו שעודדו את היהודים להגר לפולין בימי הביניים, על מנת שיפתחו את כלכלת המדינה.

התיישבות יהודית בפולין החלה כבר בימי הביניים, כשבמאות ה-8 וה-9 סחרו יהודים בפולין, אך תיעוד של ההתיישבות היהודית קיים רק מהמאה ה-10. במשך כאלף שנים הייתה פולין מקום נח ליהודים, שאף נהגו לדרוש לה נוטריקון: 'פה לין' - פה נלון ונקבל מנוח לכף רגלנו.

שלטונות פולין, אשר היו מעוניינים להשתלב באירופה המרכזית על ידי פיתוח ארצם וכלכלתה, קראו ליהודים להתיישב בה. על מנת לשכנעם להגר לארץ זו, אשר נחשבה בלתי מפותחת וקשה לכלכלה, הציגו הטבות שונות, כ"כתב קיום" אשר הוציא מלך פולין בולסלב השלישי בתחילת המאה ה-12. כתב זה העניק ליהודים חסות שלטונית, הגנה שלה היו זקוקים היהודים נפגעי מסעי הצלב באירופה.

מצב היהודים בפולין של המאה ה-16 היה בשיא פריחתו, כשבשנת 1586- ה'שמ"ו, אף מונה הרב שאול וואהל, שהיה שרו של מלך פולין, סטפן באטורי, למלך על פולין ללילה אחד, בו ביטל גזירות שונות נגד היהודים, ואף חוקק חוקים לטובתם.

בשנת 1580- ה'ש"ם הוקם וועד ארבע הארצות- אשר אפשר ליהודים אוטונומיה ומעמד, והיה קיים עד לשנת 1764- ה'תקכ"ד, ובשנים תר"פ – ת"ש אנו מוצאים כמה מגדולי ישראל שהיו חברים ב"סיים" הפולני, כהגאון רבי אהרן לוין רבה של ריישא, ומהר"ם שפירא מלובלין.

אמנם, במשך כל אלף שנות ההתיישבות בפולין, ידעו יהודי הארץ רדיפות על רקע אנטישמי כך בגזירות ת"ח ת"ט, אשר במהלכן נרצחו למעלה מ-100,000 יהודים, מיסי גולגולת שנדרשו להעלות למושלים המתחלפים, ועלילות וגזירות שונות.

בתחילת המאה ה-20 מנו 1000 הקהילות היהודיות בפולין כ-3.4 מליון יהודים.

יהדות פולין חוסלה במהלך מלחמת העולם השניה - השואה (1939-ה'תרצ"ט - 1945- ה'תש"ה) על ידי הנאצים במסגרת 'הפתרון הסופי'.

כיום מונה הקהילה היהודית בפולין כ-10,000 יהודים.