יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

גם ציפור מצאה בית

בכותל המערבי שוכנת מושבת הקינון העתיקה ביותר בעולם, ואחת הגדולות שבו, העובדה נעוצה בנתוני המקום ובהמוני המתפללים הבאים להתפלל בו.

נ. ליברמן ט"ו באב תשס"ט - 05/08/2009 05:50

בכותל המערבי, המקום המקודש ביותר בעולם, אשר שכינה לא זזה ממנו, שוכנת אחת ממושבות הקינון הגדולות הידועות בעולם, והיא אף מושבת הקינון העתיקה ביותר שבו.


המושבה הינה בת אלפי שנים, ונבחרה על אחד מזני הציפורים הנודדות, ציפורי ה'סיס' למושבת קינון בחודשי האביב, לקראתם הן עוצרות בישראל שבאסיה במעופן מיבשת אפריקה החמה לאירופה, הקרה ממנה.


מידי שנה, לקראת סופו של חודש אדר, (אמצע פברואר) עם תחילת המבשרים הראשונים על בוא האביב, מגיעות ציפורי 'סיס החומות' לישראל, ומקננות בקיניהן שבין אבני הכותל וחריצי אבניו במשך כשלושה חדשים וחצי, ועוזבות לקראת תחילת הקיץ, חודש תמוז. (תחילת יוני)


תופעת הקינון החוזרת על עצמה בכל שנה התגלתה על ידי הרב קופלד מישראל, אשר העביר את המידע למרכז הסיסים שבגרמניה, וחוקר גרמני אשר חקר את התופעה גילה, כי בכותל קרוב לתשעים קינים של 'סיס החומות'. נתון אשר הופך את המושבה לאחת הגדולות הידועות בעולם.

דוברות עיריית ירושלים
ציפור מחפשת לה בית. דוברות עיריית ירושלים


נתוניו של הכותל המערבי מהווים מושבת קינון מושלמת עבור 'סיס החומות', ציפור אשר רגילה לקנן בחרכי מבנים עתיקים וגבוהים, שני פרמטרים המאפיינים את הכותל, מבנה אנכי, אשר גילו נאמד בכשלושת אלפים שנה, וגובהו - עשרות מטרים.


נתון מכריע נוסף 'בבחירת' הכותל למושבת הקינון הינו העובדה, כי בשל קדושת המקום, באופן תדיר, רחבת הכותל שוקקת חיים בהרבה, ממקומות רבים בכלל, ומאתרים עתיקים וגבוהים אחרים, בפרט.  הימצאות תמידית של בני אדם במקום מייצרת גלי חום, המהווים חימום לקיני ה'סיסים'.


ציפור ה'סיס' ידועה כציפור עמלנית, המבצעת את רוב פעולותיה בעודה באוויר, ונחשבת לציפור המגיעה לגיל זקנה מופלג, של מעל עשרים שנה!
מדי שנה, בדיוק נמרץ, שבות הציפורים לקנן במקום, והחל משנת ה'תשס"ח (2008) הוחל בהנהגת טקס קבלת פנים לציפורי 'סיס החומות' על ידי גופים שונים, ביניהם עיריית ירושלים ורב הכותל, אשר נערך בכותל המערבי לאחר תפילת מנחה, ולאחר סיומו צופים הנוכחים בציפורים הנוחתות בקיניהן לעת ערב.


הציפור נזכרת לראשונה בתנ"ך בנביא ירמיהו, פרק ח', פסוק ז': "גַּם חֲסִידָה בַשָּׁמַיִם יָדְעָה מוֹעֲדֶיהָ, וְתֹר וְסִיס וְעָגוּר שָׁמְרוּ אֶת-עֵת בֹּאָנָה".
בפסוק זה הזכיר הנביא לפני כ- 2,700 שנה את התופעה, לה אנו עדים היום: חזרתה המדויקת של הציפור אל מקום קינונה, במקרה זה – הכותל המערבי.