מקום או אתר
בית הכנסת הטוניסאי בעכו
בית הכנסת הטוניסאי שבעכו הוא היחיד מסוגו בעולם, יחודו הוא ביצירות אומנות עשויות פסיפס המקשטות את קירותיו ואף חלק מרצפתו ותקרתו ובלמעלה ממאה חלונות ויטראז' מצוירים.
בית הכנסת "אור תורה" שוכן בסמוך לבית המשפט המקומי במבנה עתיק בן אלפי שנים ששימש עם קום המדינה כמתנ"ס עירוני, בשנת תשי"ד קיבלה הקהילה הטוניסאית שבעיר את המבנה לצורך הקמת בית הכנסת.
תקרת פסיפס שבטי ישראל | יחיאל |
עם הפיכת המקום לבית הכנסת החל גבאי המקום - ציון בדש מקשט את בית הכנסת בפסיפסים מרהיבי עין, בית הכנסת שוכן במבנה בן ארבע קומות, בקומה התחתונה בית מדרש המשמש לתפילה ולימוד בימות החול, בקומה השנייה נמצא בית הכנסת המשמש לתפילה בשבתות וחגים ובאירועים מיוחדים כמו בריתות וכדומה, קומה מעל בית הכנסת שוכנת עזרת הנשים ובקצה המדרגות המובילות אל הגג מצוי חלל גדול המוקדש כולו לפסיפסים המנציחים את השואה, בבנין כולו ישנן בסך הכל 11 יצירות פסיפס המנציחות את השואה.
להיכל בית הכנסת יש שלשה פתחים כנגד שלשת האבות ומצויים בו שבעה ארונות קודש כנגד שבעה היכלות שברקיע העליון, בית הכנסת מקושט כולו ביצירות מופת מפסיפס, רצפת בית הכנסת קירותיו ותקרתו מצופים פסיפסים מרהיבי עין ובהם מתוארים מטבעות יהודיות מתקופת בית המקדש ומרד בר כוכבא ועד לימינו, יצירות נוספות מציגות את שבעת המינים, את בית המקדש וכליו ואת שערי ירושלים, בפסיפס נוסף נכתב סדר פיטום הקטורת ובפסיפס אחר מתוארת גלות מצרים ועבודת הפרך שעבדו בה היהודים, פסיפסים נוספים מתארים את חלום יעקב, את דגלי השבטים, ברכותיהם וסדר חנייתם, כל הפסיפסים עשויים מאבנים צבעוניות שנאספו מרחבי הארץ, החל מאילת בדרום וכלה ברמת הגולן שבצפון, צבען של כל האבנים מקורי ואין אחת בהן שנצבעה באופן מלאכותי.
לבד מפסיפס נהדרים אלו מקושט בית הכנסת ב-140 חלונות מסכית או בשמם הלועזי ויטראז'. גם בויטראז'ים אלה מתוארת ההיסטוריה היהודית וסיפורי התנ"ך.
חלק מפסיפס שערי ירושלים | יחיאל |
בבית הכנסת מתקיימים תפילות ושיעורים, ויהודים רבים פוקדים את המקום, המבקרים פוסעים בזהירות ברחבי בית הכנסת מחשש לפגוע ברצפת הפסיפס היקרה המקושטת בצמחים ובעלי חיים מארץ ישראל ולעיתים אינם מבחינים היכן כלתה הרצפה והחלו הקירות כאשר הכול מצופה בפסיפס.
גבאי בית הכנסת מספר כי מתחילה הוזמן פסיפס אחד על מנת לקשט את בית הכנסת ולאחר אותו פסיפס בא התיאבון ליצירות נוספות וכך הפך בית הכנסת כולו ליצירת אומנות גדולה ייחודית ומרהיבה ביופייה.
