חדשות
חוק חדש מחייב לסמן על כל מוצר מזון כמה סוכר הוא מכיל
כולם יודעים שהסוכר עלול להזיק לבריאות, למרות זאת אף אחד לא יודע כמה סוכר מכיל המוצר אותו הוא צורך. חוק חדש שעבר בקריאה שניה ושלישית עושה סדר בתחום: מעתה חובה לסמן את כמות הסוכר בכל מוצר
לפי הצעת החוק שהעלו אורבך וכץ, יחויבו יצרני המזון לסמן על כל מוצר ביחד עם הסימון התזונתי גם את כמות הסוכרים שהוא מכיל, כך שלצרכן יינתן המידע – כמה סוכר הוא צרך.
ח"כ כץ מסביר: "לפעמים הסוכר בא בצורה מוספת, ולא בצורה טבעית, ויש לזה השפעה על בריאות הצרכן. כיוון שהצרכן הממוצע לא בקי בכל סוגי הסוכרים ולא מבחין בין הסוכר המצוי – סוכרוז – לבין חד-סוכריים, כמו גלוקוז ופרוקטוז, וסוכרים אחרים. הצעת החוק לא מחייבת לפרט אילו סוכרים יש על המזון, אלא רק לציין כמה סוכר יש".
"עם זאת", מסביר כצל'ה, "החוק משאיר מקום לשר הבריאות לקבוע את התקנות בסימון הסוכרים".
יוזמי החוק מספרים, כי סימון כמות הסוכרים במוצרים מקובל בארצות אחרות, ביניהן ארה"ב ומדינות נוספות במערב וגם כאן, טוענים יוזמי החוק, זכותו של הצרכן לדעת מה הוא קונה. לדבריהם, "עד היום הייתה מציאות מגוחכת שבה יש כיתוב על מוצר שהוא מכיל פחות סוכר, אך לצרכן אין כל דרך לדעת כמה סוכר הוא כן מכיל".
פחמימות מורכבות ממולקולות פחמן ומים ומהוות מקור אנרגיה עיקרי לגוף. באופן גס אפשר לחלק את הפחמימות לפחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות; הפחמימות המורכבות הן דברים כמו עמילן, תאית וכדומה, והפשוטות הן הסוכרים. ההבדל ביניהן הוא גודל המולקולה. מולקולה של פחמימה מורכבת היא מעין שרשרת ארוכה של מולקולות קטנות יותר, ואילו הסוכר המצוי - סוכרוז, הוא חיבור של רק שתי מולקולות אחרות, גלוקוז ופרוקטוז, ויש גם חד-סוכרים – מולקולה אחת. זמן העיכול של פחמימות המורכבות ארוך יותר מזמן העיכול של הפשוטות, לכן אכילת סוכרים – פחמימות פשוטות – יוצרת עומס בבת אחת על המערכת שאחראית לפרק את הסוכר. עומס זה עשוי לגרום לסכרת – או לסוכרת.
נוסף על כך, צריכת סוכר פוגעת בשיניים. החיידקים מפרקים את הסוכר ונוצרת חומצה הגורמת לעששת.
צריכת סוכר גבוהה היא אחד הגורמים להשמנה שמהווה כמעט מגפה בארץ. כמעט 20% מאזרחי ישראל סובלים מהשמנת יתר.
מקובל לחשוב שיש הבדל גדול בין סוכר לבן לבין סוכר חום או סוכרים טבעיים. אך לדברי המומחים, מחשבה זו נכונה רק חלקית. הסוכרים הטבעיים עוברים פחות זיקוק, אבל יחד אתם יש גם חומרים הטובים לגוף, כמו ויטמינים ומינרלים חשובים. בסוכר המזוקק, הסוכר הלבן, הוצאו מינרלים חשובים אלו ונשאר רק הסוכר. עם זאת, הסוכר עצמו כמעט ולא שונה, ולכל סוגי הסוכר השפעה מזיקה כמעט באותה מידה. במלים אחרות, כמעט אין הבדל מבחינת הסוכר עצמו, אלא רק מבחינת החומרים הנלווים.
קצת על סוכרת והשמנה: סוכרת – בארץ יש כ-600,000 חולי סוכרת, מהם כשליש לא מודעים למחלתם. מלבד הפגיעה שבמחלה עצמה, היא יכולה להוביל לסיבוכים כמו עיוורון ופגיעה בכליות או ברגלים.
השמנה – 17% מהבנות וכ-20% מהבנים בארץ סובלים מהשמנת יתר. השמנה יכולה לגרום למחלות לב רבות ומעלה את הסיכון לסרטן נשים.