יום שלישי ח' בניסן תשפ"ד 16/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

'יארצייט' או הילולא

עם מעבר המונח 'יארצייט' מארצות אשכנז לארצות ספרד, חל בלבול בהבנת משמעותו, והיו תקופות בהן סברו בטעות, כי היא שונה לגמרי ממשמעותה האמיתית.

נ. ליברמן ו' בחשון תש"ע - 24/10/2009 06:00

הכינוי המקובל  ל'יום השנה' לפטירה הינו יארצייט, ומקורו בארצות אשכנז. עם חדירתו לשימוש בארצות המזרח, לא נודע פירושו היידי הנכון, ויהודי ספרד ניסו לפענחו בצורות שונות, אשר היו הגיוניות, אך לא נכונות.

אחת מהן היתה דרישת נוטריקון, והתייחסות ל'יארצייט' כאל ראשי התיבות: יום אסיפת רגלי צדיקים יבית טוות - ביום פטירת צדיק יישן בתענית.
הטעות השתרשה במחוזות אלו, עד כי ה'בן איש חי' (רבנו יוסף חיים מבגדד , כ"ז באב ה'תקצ"ד, 1833 - י"ג באלול ה'תרס"ט, 1908) מעיד על עצמו כי אף הוא מצא את סברה זו הגיונית, עד שנחשף למשמעותה האמיתית, התרגום היידי.

פירוש המונח 'יארצייט' בעברית הינו 'יום השנה', (יאר= שנה, צייט=זמן) כשיום היארצייט הינו יום ציון פטירה של אדם אשר נפטר בתאריך המסוים, וקרוביו ומשפחתו מציינים אותו מאז פטירתו בכל שנה באותו התאריך.

ימי 'יארצייט' של גדולי ישראל מכונים אף 'יום הילולא', משום שהותירו בידינו אוצרות תורה, אשר העיסוק בהם גורם שמחה בעולם הזה, ושמחה לנשמתם שבעולם העליון. רבים מימי ההילולא של גדולי ישראל מצויינים בהתוועדויות של תורה ושמחה, בעיקר בקרב הציבור החסידי.