יום שלישי ח' בניסן תשפ"ד 16/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

הישיבה הראשונה בעולם

מה היה שמו של ראש הישיבה הראשון בעולם? מי היו תלמידיו?

נ. ליברמן ל' בתשרי תש"ע - 18/10/2009 05:58

הישיבה הראשונה הידועה לנו בעולם היתה ישיבת 'שם ועבר', בה למד יעקב אבינו בבורחו לחרן מפני עשיו אחיו לאחר נטילת הברכות, ומעידה עליו התורה כי שקד בה על תלמודו בלא שיפנה לשינה במשך 14 שנה.

בראשות ישיבת שם ועבר, אשר אליה אף הגיעה רבקה אמנו "לדרוש את ה'" לפני לידת יעקב ועשיו, עמד שם בן נח, כשלאחר מכן הצטרף לצידו נינו עבר, אשר היה בנו של שלח, שאביו ארפכשד היה בנו של שם.

שם חי 600 שנה, ויעקב אבינו, אשר היה דור 12 לו, למד בישיבתו. (עשרה דורות מנח ועד אברהם: נח, (1) שם, (2) ארפכשד, (3) שלח, (4) עבר, (5) פלג, (6) רעו, (7) שרוג, (8) נחור, (9) תרח, (10) אברהם. ומאברהם ליעקב עוד שלושה דורות: אברהם, (11) יצחק, (12)  יעקב)
מאז ישיבת שם ועבר זכה עם ישראל לישיבות ללימוד תורה לאורך כל ההסטוריה היהודית, כמאמר חז"ל : "מימיהן של אבותינו לא פרשה ישיבה מהם. היו במצרים - ישיבה עמהם. היו במדבר - ישיבה עמהם. אברהם אבינו זקן ויושב בישיבה היה. יצחק אבינו זקן ויושב בישיבה היה. אליעזר עבד אברהם זקן ויושב בישיבה היה..." ( מסכת יומא, דף כ"ח עמוד ב')

'ישיבה' נקראת בשמה זה על שם צורת הלימוד, אשר  על פי התיאורים שבידינו על אופן הלימוד מתקופת התנאים והאמוראים, היתה בישיבת התלמידים מול רבם.

בעת העתיקה קמו לישראל הישיבות המפוארות 'סורא ופומבדיתא' שבבבל, אשר היוו מקור תורני עצום לכל רחבי העולם, והאוצרות אשר הופקו בהן - התלמוד, הינן הבסיס והמשען  לעולם התורני של ימינו.

כינוי נוסף לישיבה הינו 'מתיבתא', ישיבה בארמית, שהיא שפת התלמוד, כאשר העומד בראש הישיבה מוכתר בתואר 'ראש ישיבה', אך תרגומו בארמית הינו 'ריש מתיבתא', שראשי תיבותיו ר"מ.

הכינוי 'ראש ישיבה' מופיע פעם אחת בלבד בכל הש"ס, כשהתארים המחליפים אותו הינם 'ריש גלותא' או 'אלוף'.

בצפת קיימת מערה המכונה מערת 'שם ועבר', אשר על פי דעות שונות, בה הייתה קיימת לפני אלפי שנים ישיבת שם ועבר.