יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

טשולנט פריזאי

מקור המילה טשולנט הינו מצרפתית, ולמונח העברי שלה 'חמין', שמות רבים נוספים אשר הורגלו בעדות השונות.

נ. ליברמן כ"ח בתשרי תש"ע - 16/10/2009 05:26

המילה האידישאית ל'חמין' הינה טשולנט, שבהגייה מזרח אירופאית נהגיית כ- צ'ו­ֹנט/  צ'וּנט, ובמבטא מערב אירופאי: שאלט.


מקור המילה הינו מן השפה הצרפתית, המתארת את תהליך בישולו של החמין במילים טשו-לנט: chault-lent, אשר בתרגום לעברית הינן: מתבשל לאט.


תהליך הבישול של החמין אכן איטי, מפני שעליו להיות ארוך ולהימשך עד בוקר יום השבת, ואם יתבשל החמין באורח מהיר - ייחרך ולא יהיה ראוי לענג בו את השבת. זו גם הסיבה שבחמין כלולים מיני מאכלים ארוכי בישול  וכאלו שלא נחרכים בבישול ארוך כ: בשר, תפוחי אדמה, קטניות וכו'.

כל עניין אכילת החמין בשבת הינו- תהליך בישולו הארוך לאורך השבת, עד לעת הסעודה, בה נאכל, כחלק ממגמת חז"ל לבדל מישראל את כת הקראים, אשר טענה כי התורה אוסרת שאש תהיה בוערת במהלך השבת, ולא כפי שמלומדים אנו מתורה שבעל-פה, שהתורה אוסרת רק על הבערת אש במהלך שבת קודש, ואין כל בעיה שהאש תדלק מערב שבת, ואף ניתן להשתמש בה, כמובן, אך ורק באופן המותר והמפורט בהלכה.


הג'חנון התימני, אשר בישולו אורך שעות רבות באורח איטי אף הוא נאכל כחמין.


שמות נוספים לחמין, מלבד ה'טשולנט'  האידישאי שמקורו בצרפתית ניתן למצוא במגוון צורות אצל עדות המזרח: העדה הבוכרית מכנה את התבשיל  'אושיסבו', חמין  אצל יוצאי עיראק מכונה 'טבית',ויוצאי מרוקו קוראים ל'טשולנט' המזרחי: 'דפינה' או 'סכינה'.