יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

תיקו

הידעת שגם המונח 'תיקו' ממתין ל- תיק"ו?

נ. ליברמן ו' באלול תשס"ט - 26/08/2009 06:13

המונח 'תיקו', המשמש כיום לביטוי של שוויון של שני צדדים העומדים במחלוקת או בהתמודדות תחרותית מכל סוג שהוא, מקורו מן התלמוד. משמעותו התלמודית הינה 'אי הכרעה', וישנן דעות שונות לגבי קביעת כוונתו המדויקת.

המונח תיקו השתרש בשפה העברית בתקופת התנאים והאמוראים, אשר דבריהם הם הש"ס שבידינו, והמונח מגיע בסוף  דיונים בהם עסקו התנאים והאמוראים, ואשר הסתיימו בלא הכרעה.

המילה 'תיקו' מופיעה לראשונה במסכת הראשונה בתלמוד הבבלי: סדר זרעים, מסכת ברכות, דף ח' עמוד א': "בעי רב פפא בין פסוקא לפסוקא מהו תיקו רב ששת מהדר אפיה וגריס אמר אנן בדידן ואינהו בדידהו", ובכל התלמוד הבבלי מופיעה מעל 300 פעמים.

כיום, הושאל המונח לתחומים חוליים, והפך מ'אי הכרעה' בשל חוסר מידע, למונח המבטא מצב של שוויון בהתמודדות תחרותית בין שני גופים, כאשר הכוחות נותרים שווים בסיום ההתמודדות ואין צד מנצח. מצב של תיקו יכול להיווצר, לדוגמא, לאחר בחירות, במשחקי שח-מט, שם הוא מכונה 'פט', ולדאבוננו אף הורד עוד יותר, ומשמש לעיתים לתיאור תוצאות משחקי הספורט למיניהם, כאשר נוצר שוויון בין הקבוצות.

לגבי כוונתו המקורית של המונח ישנן כמה דעות. הרווחת מביניהן הינה, כי 'תיקו' הינו ראשי תיבות ל: 'תשב"י יתרץ קושיות ובעיות' כש'תשבי' מתייחס לאליהו הנביא, מן 'תשבא'. במקורותינו מובא, כי כאשר יופיע אליהו הנביא לעתיד לבוא, הוא יפתור ספיקות הלכתיים ושאלות תלמודיות, אשר לאורך השנים לא נמצא הידע המספק להכריע בהן.  משום כך, כאשר הגיעו חכמי התלמוד למבוי סתום, הכריזו כי הפתרון יגיע רק עם בוא תשבי, כפי שמופיע במשנה, עדויות פרק ח' משנה ז': "אמר רבי יהושע מקובל אני מרבן יוחנן בן זכאי ששמע מרבו ורבו מרבו הלכה למשה מסיני שאין אליהו הנביא בא לטמא ולטהר לרחק ולקרב... רבי שמעון אומר להשוות המחלוקת..."

דעה נוספת הינה, כי 'תיקו' מגיע מן 'תיקום' בארמית, שפירושו 'תעמוד'. תיוותר השאלה בעינה, בשל חוסר הכרעה.

ישנן דעות נוספות, בלתי מבוססות דיין לגבי הפירוש המילולי המקורי של המילה 'תיקו'.

מהי הדעה הנכונה? תיק"ו.