יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

ישיבת פומפדיתא

בראשות ישיבת פומפדיתא שהקימה מתוכה את ארון הספרים היהודי, עמדו ענקי דורות הגאונים וניהלו ממלכות כלל עולמיות של לימוד תורה ושל ליבון הלכה

ב. וולף כ' בניסן תשס"ט - 14/04/2009 05:00

תקופת זהב לעולם היהודי היתה תקופתו של רב האי גאון, ראש ישיבת פומפדיתא.

רב האי גאון נולד בשנת ד' אלפים תרצ"ט לאביו רב שרירא גאון. רב שרירא היה תלמיד חכם עצום והוא מונה בהיותו כבן שישים שנה, גיל צעיר יחסית למקובל באותם ימים, לגאונה של ישיבת פומפדיתא. היה זה בשנת ד' אלפים תשכ"ח.

גאון היה זה שכיהן כראש הגולה והמנהיג המרכזי של כלל ישראל באותו הדור. בעיקר חשוב היה תפקיד העברת מסורת התורה והבנתה האמיתית והעמוקה בדברי המשנה והגמרא לדורות הבאים. ואף את פסקי ההלכות היוצאות ממנה שלאורם אנו הולכים תמיד. תורה זו אינה נלמדת אלא מפי רב לתלמידו. מינוי זה כלל אף את ראשות הישיבה ואב בית הדין המרכזי.

באותם ימים היתה הישיבה בפומפדיתא בשנות השפל שלה. רב שרירא בעת מנויו, החל לעמול כדי לשקם את הישיבה ואכן בימיו פרחה הישיבה והיתה למרכז תורה עולמי כבדורות קודמים. רב שרירא עודד את תלמידי הישיבה לשמור על קשר עם רבניהם אף לאחר שעזבו את הישיבה, להמשיך ולהתייעץ ולהמתין לתשובותיו. ואכן בצורה זאת כפי שנהגו בדורות קודמים. קשרים אלו סייעו לפיתוח הישיבה, הביאו תלמידים רבים נוספים מכל קצוות העולם היהודי ויחד איתם הגיעו גם כספים שסייעו למצבה הכלכלי של הישיבה.

ישיבת פומפדיתא הוקמה ע"י רב יהודה שהיה מהאמוראים לאחר סגירת ישיבת נהרדעא. הישיבה ידעה ימי גאות וימי שפל ובסך הכל היתה למרכז תורני במשך למעלה משמונה מאות שנה.

לצידו של רב שרירא בישיבה היה בנו רב האי שלימד בישיבה, שיעוריו היו עמוקים, ורבים נכנסו לשומעם במיוחד בזמן ה'ירחי כלה' שהיו מתאספים המוני העם ללמוד ולהתחזק בתורה.

שבע עשרה שנה כיהן רב שרירא כגאון בפומפדיתא וכאב בית הדין, ולאחר שלוש עשרה שנה נוספות בשנת ד' אלפים תשנ"ח העביר את תפקידיו כגאון לבנו רב האי. היה זה הפעם הראשונה והאחרונה שמונה בן לגאון בשנות חייו ועל ידי אביו.

את תואר הגאונות קיבל רב האי עם פטירת אביו בשנת ד' אלפים תשס"ו בגיל תשעים ותשע ובצלילות גמורה.

עם פטירת רב שרירא ברור היה לעם שתואר הגאונות יעבור לבנו הגדול, רב האי.

השבוע בו קוראים בתורה את פרשת פנחס היה זמן הכתרתו של רב האי. בפרשה זו מופיעים דברי משה על יהושע, העומד לתפוס את מקומו בהנהגה: "יפקוד השם... איש על העדה, אשר יצא לפניהם".

במקום ההפטרה הרגילה של אותו שבוע, קראו את ההפטרה של פרשת "ויחי" במלכים א', המתארת את פטירתו של דוד המלך והכתרת בנו שלמה. כאשר הגיע הבעל קורא לפסוק: "ושלמה ישב על כסא דוד אביו ותכון מלכותו מאוד". הפסיק אותו קהל המתפללים בקריאה ספונטנית: "וישב האי על כסא שרירא אביו, ותיכון מלכותו מאוד".

דבר סימלי הוא שרב האי כיהן כגאון בפומפדיתא מאז פטירת אביו ועד יום פטירתו במשך ארבעים שנה בדומה לשלמה המלך, שמלך על ישראל ארבעים שנה.

שנות כהונתו של רב האי היו שנות פריחה וצמיחה לפומפדיתא ולעם כולו. מכל ארבעה כנפות העולם הגיעו תלמידים לישיבת פומפדיתא. מאסיה, ארופה ואפריקה ואפילו מארץ ישראל.

רב האי שלט בחמש שפות: לשון הקודש, ארמית, ערבית, יוונית ופרסית. אלפי שאלות הגיעו לרב האי מכל קצוות תבל ולכל שאלה היה עונה בשפה בה נכתבה. התכתבותו הגיעה לשליש מכל השאלות והתשובות של תקופת הגאונים כולה.

בשנת ד'תשצ"ח נפטר רב האי גאון לבית עולמו בגיל מאה שנה לאחר כארבעים שנות כהונה כגאון ושבעים שנות מילוי תפקיד דומיננטי בישיבת פומפדיתא.

רב האי בלט כגאון שזכה לכבוד ללא עוררין מיהדות העולם כולה בתקופתו והיה לאחרון הגאונים, עם פטירתו עברה מן העולם התקופה שבה היתה מנהיגות מרכזית לכלל ישראל בעולם כולו.