יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

המביט לארץ ותרעד

העיר צפת, ספגה במהלך ההיסטוריה שלה רעידות אדמה רבות. מבין הרעידות הקשות והמתועדות, אנו יכולים למנות את האסונות שפקדו אותה ב- תק"כ (1759) תקצ"ד (1834) ובתקצ"ז (1837)

מ.שורק כ"ג בכסלו תש"ע - 10/12/2009 06:00
הרעידה הראשונה התרחשה, בט' לחודש מרחשוון שנת תק"כ. שתי רעידות אדמה נוספות החרידו את צפת ב-ט"ו אייר תקצ"ד  - האחת בשעת הצהריים, והשנייה בערך בשעה תשע בערב. רעידות אלו גרמו לנזק רב לרכוש, אך לנפגעים מועטים.

הרעידה המשמעותית וההרסנית ביותר, התרחשה בשבת קודש יום כ"ד לחודש טבת תקצ"ז. בזמן המנחה, זעזעה רעידת אדמה עזה את העיר צפת וכן את העיר טבריה, והחריבה אותן. בתים רבים קרסו בשעת הרעש על יושביהם. ההרס והחורבן הועצמו על ידי גלי ים גבוהים שהגיעו מים הכנרת, והרסו את כל הרובע היהודי שבעיר התחתונה. אלפי תושבים יהודים ולהבדיל ערבים מצאו בה את מותם.  על פי דיווחי הפחה הטורקי, נתונים שאושרו גם על ידי ניצולי הרעש היהודים, מספר הנספים בצפת היה בין 1,700 ל-1,800, ובטבריה כ-600. אחרים העצימו את המספר לכ- 5000. השורדים עשו מאמץ גדול להביא את המתים לקבר ישראל.

קשה לאמוד את עוצמתה של רעידת האדמה, שכן השימוש בכלים סיסמולוגים מודרניים עוד לא היה קיים. ההערכה היא כי מדובר בסביבות עוצמה 6.75 בסולם ריכטר, במונחי היום.

בכמה בתי כנסת התרחשו ניסים מופלאים. רישומי התקופה שתיעדו את קורותיה, מדווחים על בית הכנסת 'אבוהב' כי אירע בו נס. הכותל הדרומי של בית הכנסת - הקיר הפונה לירושלים בו נמצא ארון הקודש- שרד ולא נפגע ברעש. כיוצא בזה, מסופר על הרה"ק רבי אברהם דוב זצוק"ל מאבריטש בעמ"ח הספר  'בת עין', ששהה באותה עת בבית הכנסת. הוא הורה למתפללים להתכנס בחציו האחד של בית המדרש ולתפוס באבנטו, וכך התמוטטה לה התקרה רק בחציה השני. אף אחד מכל שוהי המקום לא ניזוק ויהי לפלא.

מסופר, כי כאשר הגיעה לאוזני מרן החתם סופר זצ"ל השמועה על רעידת האדמה, ערך הספד להרוגי רעידת האדמה בישיבתו בפרשבורג, והתבטא בכאב, כי ירושלים תבעה את כבודה, כיון שצפת וטבריה היו מאוכלסות ביהודים רבים וירושלים ננטשה ונזנחה לחלוטין, ולכך התרחש האסון.

בזאת לא פסק כוס התרעלה, צפת הופכת לעיר דואבת, מגפות פושטות בה והרעב מכה לבלי רחם. נוסף לכך, הבדואים והדרוזים פושטים על העיר, מנצלים את מכת הרעש הגדול ובוזזים מכל הבא ליד.

בעקבות האירוע, העיר התרוקנה כמעט לחלוטין ונותרו בה כ- 1,500 יהודים בלבד. פליטים רבים עקרו לירושלים, והתיישבותם בעיר זו מחזקת את אוכלוסיית הרובע היהודי - לאחר שתושבי רובע זה התמעטו, כתוצאה  מהתפרצותה של מחלת החולירע בקרבם. הם הקימו בה את בית-הכנסת "סוכת שלום", וחרטו על כתליה את שמות הנספים ברעש האדמה בצפת. אך היו יהודים אחרים, לעומת זאת, שדווקא באו להשתקע בצפת, בעקבות רעידת האדמה, בהאמינם כי זהו סימן לחבלי משיח שיגיע בקרוב.

במשך שנים  קבעו את יום כ"ד בטבת, יום רעש האדמה בצפת, כיום תענית.

Chen Leopold
רעידת האדמה הגדולה בצפת. [צלם]