יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

רבי פנחס שפירא מקוריץ

הרה"ק רבי פינחס שפירא מקוריץ היה מתלמידי הבעש"ט, ונחשב לאחד הצדיקים החשובים ביותר בדורו.

מ.שורק י' באלול תשס"ט - 30/08/2009 06:10

תולדות חייו

רבי פנחס שפירא נולד בשנת תפ"ו בעיר שקלוב שבמחוז בלארוס. אביו  היה רבי אברהם אבא, נצר למשפחת רבי נתן שפירא, בעל ה"מגלה עמוקות".

משפחתו , כמו גם שאר אנשי עיירתו השתייכו לזרם המתנגדים האדוק אשר רדף את החסידים  והתחנך על ברכי התורה בלימוד התנ"ך, תלמוד ופוסקים.

עוד בשחר ילדותו נודע בחידושיו המפולפלים ובעמקותו בתורה. ובהיותו צעיר נאלצה משפחתו לעזוב את העיר שקלוב, עקב עלילה שנבדתה עליהם.
הם עקרו לעיר מירופול שבמחוז ווהלין. בעיר זו נחשפו הוא ואביו לתורת החסידות והחלו להתקרב לבעש"ט זצוק"ל. לימים אף הפכו לתלמידיו של הבעש"ט. רבי פנחס היה אחד משישים תלמידיו של הבעש"ט שכונו שישים גיבורים. למרות שהיה מושפע רבות מתורתם של הבעש"ט וידידו הרה"ק רבי  יעקב יוסף מפולנאה זצוק"ל בעל ה'תולדות יעקב יוסף',הוא נשאר תמיד ייחודי בדעותיו והשקפותיו.

מסופר, שבטרם פטירתו של הבעש"ט, נכנס אליו תלמידו הרה"ק רבי  דוד מאוסטראה ושאל אותו: 'רבי, על מי אתה עוזב אותנו?'. השיב לו הבעש"ט: 'יש דוב ביער וחכם פנחס'. הבין התלמיד כי דבריו הקדושים רומזים על הרה"ק רבי דוב בער ממזעריטש זצוק"ל שכידוע, מילא את מקומו ועל רבי פנחס.

לפרנסתו הוא שימש כמלמד, ונודע בכינוי 'המלמד השחור'.

לאחר שהחל להתפרסם, התיישב רבי פנחס בעיר קוריץ ולאחר זמן קצר עקר לאוסטראה, שם חי במשך יותר מעשרים שנה.

בשנת תקנ"א עזב רבי פנחס את אוסטראה על מנת לעלות לארץ ישראל ולתקוע בה יתד. אולם, הוא לא הצליח להגשים את רצונו. בדרכו, התעכב בעיר שפיטובקה שם הוא חלה ונפטר בתאריך י' באלול.

מסופר שהרה"ק רבי יעקב שמשון משיפיטובקה, שהיה תלמידו של רבי פנחס, היה באותה העת בארץ ישראל. ובליל פטירתו של רבי פנחס, ראה  בחלומו את השכינה בדמות אישה בוכה ומצטערת על בעל נעוריה, שמת. מיד הקיץ משנתו ואמר: "אין בעולם כעת מי שיהיה בעלה דמטרוניתא אלא הקדוש רבי פנחס מקוריץ, ובודאי נסתלק בלילה ההוא".

גדולתו וענוותנותו

חכמתו של רבי פנחס מקוריץ נודעה ברחבי העולם היהודי כולו. השפעתו הייתה עצומה והיה מורם ומדריכם של ציבור גדול ביניהם מנהיגים חשובים בעולם החסידות. כמו כן רבים היו מגיעים אליו לבקש ישועה, ולמרות הכל, כל התנהלותו הייתה בענווה גדולה. הוא אף לא בנה לעצמו בית מדרש על מנת שלא יקיפו אותו עדת מעריצים וחסידים.

רבי פנחס השתדל לראות בכל אדם מעלות מיוחדות, ואף מסופר שבעיירה קוריץ היה שואב מים בשם הרשל'ה שהיה אדם פשוט וגס, והתנהגותו הייתה מעוררת סלידה. באחד ימים כשהביא מים לביתו של רבי פנחס, כעסה עליו הרבנית. כשהגיעו הקולות לאזניו של רבי פנחס, אמר לאשתו: 'על הרשל'ה שואב המים  את צועקת?!  אוי כמה אני מתבייש ממנו... הרי הוא יהודי יקר כל כך... הלוואי ואזכה להיות שפל בעיני עצמי כפי שהרשל'ה שפל בעיני עצמו...'   .

תורתו לדורות

ספרים מרכזיים לא נשארו מרבי פנחס. אולם, ניתן למצוא קטעים ורעיונות מתורתו בספרים רבים, ואת עיקרי תורתו ניתן למצוא בספר "אמרי פנחס".