יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

ירוחם

כה אמר ה' זכרתי לך חסד נעורייך אהבת כלולותייך לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה, באמצע שממת חולות הנגב בדרום הארץ נישא קול התורה בעיירה ירוחם

מוטי מרינגר, י"ג בסיון תשס"ט - 05/06/2009 05:00
אי שם בדרומה של ארץ ישראל דרומית לבאר שבע ואף דרומית לדימונה בלב המדבר והשממה בסמוך למכתש הגדול על ציר כביש הנפט שוכנת מושבת העולים 'ירוחם'.

בספרות היהודית הקדומה לא נמצא רמז לקיומו של ישוב בשם זה והשם ירוחם שימש אך כשמם של בני אדם, בכתובת שישק שבה מתאר שישק שהיה מפרעוני מצרים את מסעות כיבושיו בארץ ישראל מוזכר מקום בשם ירוחם כמקום שנכבש על ידו לצד מקומות כמו בני ברק לכיש וסוכות, החוקרים משערים כי מקומה של ירוחם הקדומה הוא בצד המערבי של המושבה ירוחם של ימינו.

בעת החדשה החלה ההתיישבות היהודית במקום בתאריך ד' בשבט שנת ה'תשי"א, המקום הוקם על ידי חברי קיבוץ 'גן שמואל' כמעברת עולים שנקראה בשם 'כפר ירוחם' ובה שוכנו עולים חדשים מרומניה, כעבור שש שנים מהיווסדה כאשר החלה גוברת עליית יהודים מארצות המזרח הגיעו למעברה עולים מפרס מרוקו והודו, בראשית שנות השישים פורקה המעברה ובמקומה הוקמה המועצה המקומית ירוחם, גם שם הישוב הוחלף מ'כפר ירוחם' ל'ירוחם', בישוב ירוחם גרו כ – 1700 תושבים ועד מהרה נוספו אליהם עוד 3000 איש ששוכנו במעברה חדשה שהוקמה בישוב.

למרות ריחוקה של ירוחם ממרכז הארץ נהנתה ירוחם בראשית שנות קיומה ממרכזיות מסוימת בגלל היותה יושבת על ציר תנועה מרכזי בו עברו נוסעים רבים, בעשור שלאחר הקמתה נוספו בדרום כבישים אחרים כמו כביש הערבה שהסיטו את נתיבי התנועה מהעיר והפכו אותה למקום מנותק ומרוחק, עובדה זו גרמה לצעירים רבים לעזוב את המקום והישוב סבל במשך תקופה ארוכה מהגירה שלילית.

דווקא בתקופה זו בה נראה היה מצבה של ירוחם כהולך ומידרדר החל שינוי מרענן עובר על הישוב, שינוי זה בא בעקבות פועלה של תנועת 'תל"ת' – 'תנועה להפצת תורה' בראשותו של הרב אליעזר קוגל, תנועה זו שמה לה למטרה להפיץ את אור התורה בישובי הפריפריה המרוחקים ובמסגרת משימה זו הגיעה קבוצה של אברכים חרדים לירוחם וקבעו בה את משכנם, בתחילה הגיעו למקום קבוצה של אברכים בוגרי ישיבת 'חברון – כנסת ישראל' שיסדו במקום כולל אברכים וכן ישיבה ומוסדות חינוך הכרחיים לקיום אורח חיים תורני, במהלך השנים התחלפה האוכלוסייה החרדית בירוחם, חלק מהאברכים הראשונים עזבו ואחרים באו במקומם ורבנים שונים עמדו בראשות הכולל והישיבה ביניהם הרב פרנק, הרב אליהו מן, הרב שלמה קלופפר, והרב שמשון פינקוס זצ"ל, הרב פינקוס אף דאג לתמיכה כלכלית לישיבת ירוחם ואף קישר בין הישיבה לרב טאובר שלימים גייס את הכסף שנדרש לצורך הקמת בנין לישיבה.

המהפך התורני הגדול ביותר החל עם הגעתו לעיר של הגאון רבי רפאל יונה טיקוצ'ינסקי זצ"ל, הרב טיקוצ'נסקי עמד בראשות ישיבה ששכנה בבית היתומים דיסקין שבגבעת שאול בירושלים, ישיבה זו הייתה ייחודית בדרך לימודה, דרך אותה הנהיג הרב טיקוצ'נסקי כפי שלמד ממורו ורבו הגאון רבי שמואל רוזובסקי זצ"ל, בשיטת לימוד זו היו בני הישיבה לומדים מסכת שלמה בעיון תוך השמת דגש מיוחד על הספק, ייחודו של הרב טיקוצ'נסקי היה ביכולתו לומר שיעורים עיוניים על מסכתות שלמות ולא רק בסוגיות הישיבתיות הרגילות, שיטת לימוד זו אף קיבלה עידוד רב ממרן הרב אלעזר מנחם מן שך זצ"ל שהוקיר את הרב טיקוצ'נסקי ואת יכולותיו.

בשנת תשמ"ה עקר הרב טיקוצ'נסקי מירושלים ועבר לירוחם יחד עם למעלה מחמישים מתלמידי ישיבתו, הישיבה שעברה לירוחם המשיכה במתכונתה הייחודית שהייתה נהוגה עוד בירושלים וקול התורה נישא למרחוק במרחבי המדבר השוממים, כמשגיח בישיבה שימש רבי דוד אברהמי שכיהן בתפקיד זה עוד לפני הגעתו של הרב טיקוצ'נסקי, ועל צוות הישיבה נמנו הרב חנוך קרלינשטיין זצ"ל והרב חיים מן.
הרב טיקוצ'ינסקי זצ"ל מוסר שיעור בישיבה
צלם


תקופה זו בה עמד הרב טיקוצ'נסקי בראש ישיבת ירוחם הייתה תקופתה היפה של ירוחם, תלמידים רבים מרחבי הארץ הגיעו ללמוד בישיבה בשיטתו המיוחדת של הרב טיקוצ'נסקי ובחורים שלמדו בישיבה והגיעו לפרקם נשארו לאחר נישואיהם לגור בירוחם בסמוך לישיבה, אט אט התרחבה הקהילה החרדית במקום ומנתה למעלה ממאה משפחות.

דמות ציורית מעניינת ששהתה באותם הימים בירוחם הייתה דמותו של ר' שלמה זלמן וייספיש, ר' שלמה זלמן היה יהודי ירושלמי טיפוסי שבעקבות מחלת האסטמה ממנה סבל הדרים לירוחם בה נהנה מאוויר המדבר הנקי והיפה לנשימה, רבים מתלמידי ישיבת ירוחם באותם הימים זוכרים את דמותו של ר' שלמה זלמן שהיה רוכב על אופניו ברחובות העיירה ומקבל במאור פנים לבבי כל תלמיד חדש שהצטרף לספסלי הישיבה, בני הישיבה אף זכו ליהנות ממטעמי הקוגל ושאר מאכלים שהכין ר' שלמה זלמן שזכה לכינוי 'הסבא של ירוחם'.

ביום י"ג בסיוון שנת תשמ"ט פגעה מידת הדין בקהילת ירוחם וראש הישיבה הגאון הרב רפאל יונה טיקוצ'נסקי זצ"ל הלך לעולמו בפתאומיות מאירוע לב שתקף אותו, העולם החרדי כולו הוכה בתדהמה על אדם גדול בענקים שהסתלק בפתע פתאום וגדולי תורה רבים הלכו אחר מיטתו, עדים ששהו בעת היוודע הבשורה הנוראה בביתו של מרן הרב שך זצ"ל סיפרו כי הרב שך חפן את זקנו בידו ופסע הלוך ושוב בחדרו כשהוא ממלמל 'ר' רפאל אוי ר' רפאל' ממאן להינחם על גדול בישראל שעזב פתע פתאום.

פטירתו של הרב טיקוצ'נסקי הכתה במכה קשה את הקהילה החרדית בירוחם, מכה ממנה הקהילה טרם הצליחה להתאושש, לאחר הסתלקותו של הרב טיקוצ'נסקי הגיע לירוחם רבי מרדכי קראוס שהיה דיין בבית דינו של הגאון רבי ניסים קרליץ שליט"א והוא מכהן עד היום כרב הקהילה החרדית בירוחם.

ישיבת ירוחם הוסיפה להתקיים עוד כשבע שנים לערך אך לבסוף לא שרדה ושעריה נסגרו.

בשנים האחרונות יצאו הודעות בדבר תכניות שונות להקים בירוחם שיכון עבור משפחות חרדיות בו ימכרו דירות במחירים מוזלים, לעת עתה תוכנית זו לא יצאה אל הפועל והיא נותרה בגדר חלום.