יום רביעי ז' בניסן תשפ"ג 29/03/2023
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

אנ"ש

הרה"ג רבי שלמה לורנץ זצ"ל

ברוך דיין האמת: בגיל 92 נפטר הלילה אחד מגדולי נציגיה של היהדות החרדית, הרה"ג רבי שלמה לורנץ זצ"ל, נאמנם של גדולי ישראל בדור האחרון, שהחל את דרכו בישיבות בהונגריה ופולין, שימש כח"כ 33 שנה ובשנים האחרונות שב לשקוד על תלמודו

ישראל כהנא א' בחשון תש"ע - 19/10/2009 04:00
ברוך דיין האמת: מבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים התקבלה הלילה הבשורה המרה על פטירתו של האי גברא רבא, שריד לדור דעה, נאמנם ושליחם של מרנן ורבנן גדולי ישראל בדורות האחרונים, הרה"ג רבי שלמה זלמן לורנץ זצ"ל, והוא בן 92 שנים. בפטירתו נעקרה דמות ייחודית ומופתית של אחד מגדולי נציגיה של היהדות החרדית בארץ ישראל.
 
הרב שלמה זלמן לורנץ ז"ל נולד בכ"א אדר תרע"ח בבודפשט שבהונגריה. למשפחת רבנים מפורסמת. למד בישיבת פאפא, לאחר מכן עבר לפולין והיה הבחור הראשון מהונגריה שנסע לישיבת "מיר". במרן המשגיח רבי ירוחם ממיר ראה הוא את רבו המובהק ואף ציטט הרבה ממוסריו בנאומיו בכנסת.
 
במלחמת העולם השנייה חזר להונגריה בהוראת מרן המשגיח הגה"צ רבי יחזקאל לוינשטיין זצ"ל, אז החלה תכונתו כמנהיג להתגלות, כשארגן אוניות מעפילים מטעם "אגודת ישראל". בשנת תרצ"ט עלה לארץ ישראל, שימש כר"מ בישיבת "פליטת סופרים" יוצאי הונגריה שסונפה ל"היכל התלמוד" בתל אביב. 
 
סמוך להגיעו ארצה התקרב למרן החזון איש זי"ע, ש"גילה" את הפוטנציאל החבוי בקרבו כמנהיג ציבור ואיש מעש, והחל להפעילו בפעילות רוחנית עניפה שבמסגרתה הפך להיות מאדריכלי יהדות התורה בארץ ובעולם אחרי השואה האיומה.
 
בתש"ט היה ממקימי המושב החרדי הראשון – "קוממיות" שבדרום, בהמשך היה ממקימי החינוך העצמאי כשתקופות ארוכות כיתת את רגליו בנכר יחד עם גדולי התורה בארה"ב לבתי נדיבים למען הקמת בתי ספר ברחבי הארץ. יסד את עיתון "דגלנו" שהפך לביטאון דעת התורה של מרנן החזון איש זצ"ל והגרי"ז זצ"ל מבריסק.
 
יחד עם חבריו ב"צעירי אגודת ישראל" (צא"י) ייסד עבור הנוער הדתי בארץ את תנועת "הנוער האגודתי", ככלי להחדיר בהם את השקפת גדולי ישראל ולכוונם לישיבות הקדושות. ממפעלי חייו הבולטים: כפרי הילדים "שדה חמד" ו"חזון יחזקאל" שהצילו אלפי בני נוער מציפורני החילוניות, שיכוני צא"י בבני-ברק ו-32 בתי הכנסת "צא"י" בכל רחבי הארץ, וכן שימש כחבר ותיק בהנהלה הגבוהה של "מרכז החינוך העצמאי בארץ ישראל".
 
כאיש אמונם של גדולי ישראל, נשלח הרב לורנץ זצ"ל לכנסת כנציג סיעת צא"י באגודת ישראל, והיה נציגם האישי של גדולי ישראל זצוק"ל, החל מהכנסת השנייה ועד לכנסת העשירית ברציפות – משנת תש"י ועד שנת תשמ"ד. במשך שלושים ושלש שנים ייצג בגאון את עולם התורה. נודע כפרלמנטר שנון שהיטיב להביע את ערכי היהדות בבהירות אך באלגנטיות, זכה להערכה מקיר לקיר בבית הנבחרים בזכות פקחותו הנדירה והליכותיו הנעימות, מקצועיותו ויושרו היו מן המפורסמות, עד שבמשך שלוש הקדנציות האחרונות שלו בכנסת שימש כיו"ר ועדת הכספים. לפניו ואחריו טרם היה ח"כ ששימש תקופה כה ארוכה ורצופה בתפקיד בכיר זה.
 
בהמשך, עם פרישתו מהכנסת, התמנה ליו"ר המועצה המייעצת של בנק ישראל. בתפקיד זה התנוססה חתימתו של הרב לורנץ זצ"ל על כל שטרות הכסף שהודפסו בעשרים השנים האחרונות.
 
מאז פרישתו מהכנסת חזר הרב לורנץ זצ"ל לתלמודו כבחור ישיבה, ונודע כתלמיד חכם עצום. הוא שקד על תלמודו יחד עם חברותות במשך כל שעות היום. אחד מהלומדים הקבועים עמו סיפר בעבר לכתב "אתרוג", כי הרב לורנץ יושב ולומד כאדם צעיר בישיבה, מנותק מכל הבלי העולם הזה, כאילו לא עסק עשרות בשנים בנושאים ציבוריים, וכל כולו לימוד התורה בלבד.

משכך, בשנים האחרונות גזר על עצמו הרב לורנץ שתיקה בנושאים הציבוריים, למעט מעורבותו בשנה האחרונה בענייני "החינוך העצמאי", כאחד מחבריו הוותיקים ביותר ובהוראת גדולי ישראל שליט"א, וכן כחבר בגופים ציבוריים שונים. זכה לחביבות גדולה מאד אצל מרנן ורבנן גדולי ישראל זצוק"ל בדור שעבר, ובהם מרן החזון איש זצוק"ל, מרן הגרי"ז מבריסק זצוק"ל ומרן הגרא"מ שך זצוק"ל, וכן אצל יבלחט"א גדולי ישראל בדור האחרון, ובהם מרן הגרי"ש אלישיב שליט"א, מרן הגראי"ל שטינמן שליט"א ועוד.

לפני כמה שנים זכה להוציא ספר חידושי תורה "מילואי שלמה", חידושים בסוגיות תורניות מסועפות, והתכתבויות בדברי תורה עם מרנן ורבנן זצ"ל ויבלחט"א. שקיעותו בלימוד של איש ציבור ברמה כזאת מהוה תופעה ייחודית וכפי שהגדיר מרן הגרי"ש אלישיב שליט"א במכתבו שבראש הספר: "הנה לדעתי יש עניין בפרסום חידושי התורה... מה עוד שיש בזה עניין מיוחד לשם ולתפארת ולהראות את הדרך לאותם העוסקים בצורכי הרבים שגם אם מדובר במצווה שאינה יכולה להיעשות ע"י אחרים, הרי חובת האדם מישראל לשוב לתלמודו".

בד בבד זכה להוציא שני ספרים נוספים שהפכו לרבי-מכר: "במחיצתם של גדולי התורה", בשני חלקים - הראשון על עשרות שנות פעילותו הציבורית, שנים בהם שהה במחיצתם של מרנן החזון איש, הגרי"ז מבריסק והגרא"מ שך זצוק"ל, והחלק השני - אודות מרנן גדולי התורה אשר זכה להיות במחיצתם, ללמוד מתורתם, חכמתם והליכותיהם בקודש, מאז היותו לאיש בגיל צעיר, ובהם רבותיו בהם דבק בצעירותו בהיכלי התורה בחו"ל, ראשי ישיבות, משגיחים, אדמו"רים וכן גדולי וצדיקי הדור בארץ ישראל ביובל השנים האחרונות.
 
בשבוע שעבר חש ברע ואושפז בבית החולים הדסה עין-כרם. רופאיו המליצו לו לעבור צנתור בלבו, ואט-אט שב לאיתנו. הלילה, כמחצית השעה לאחר חצות, ירד הרב לורנץ ממיטתו, עמד על רגליו ושוחח עם בנו שהודיע לו כי הרופאים ממליצים לשחררו לביתו, לאחר שהרגיש טוב בהרבה. בעצומה של השיחה התמוטט הרב שלמה לורנץ. הרופאים שהוזעקו לחדרו ניסו לבצע בו החייאה, אולם למגינת לב כולם – הסתלק לבית עולמו בשיבה טובה, והוא בן 92.
 
הלווייתו של הרב שלמה לורנץ זצ"ל תתקיים היום (ב') בשעה 15:00 מביתו ברחוב פנים מאירות 17 בשכונת מטרסדורף בירושלים, לחלקת הקבר שרכש בחייו בהר המנוחות.

הותיר אחריו ארבעה בנים, הגאונים רבי יוסף אריה שליט"א, רבי משה שליט"א, רבי יצחק שליט"א ורבי אברהם ישעיהו שליט"א, וכן נכדים רבים ונינים, זרע ברך ה'.


אליהו קובין
הרב לורנץ עם יבלחט"א מרן הגראי"ל שטינמן שליט"א    [צילומים: אליהו קובין]
 
אליהו קובין
הרב לורנץ עם יבלחט"א כ"ק האדמו"ר מערלוי והגרמ"י ליפקוביץ שליט"א
 
אליהו קובין
הרב לורנץ מופיע בפני מועצות גדולי התורה שהתכנסה בקיץ בירושלים. לצידו: יבחלט"א הרב מנחם פרוש והגאון הגדול רבי אהרן פלדמן שליט"א 
 
במחיצת המשגיח הגה"צ ר' אליהו לופיאן זצ"ל 
מעמד "לחיים" עם יבלחט"א כ"ק מרן האדמו"ר מויז'ניץ שליט"א ועם שר האוצר דאז
מלווה את מרן הגאון רבי יעקב קמינצקי זצ"ל והרב משה שרר זצ"ל, בהגיעם ארצה
עם פוסק הדור מרן הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, בחתונת בנו יבלחט"א הגאון רבי יצחק לורנץ  שליט"א 
עם הרבי מקופישניץ זי"ע בביקור בכיתה של 'החינוך העצמאי' 
במחיצת האדמו"ר מויזניץ בעל ה"אמרי חיים" זיע"א 
עם יבלחט"א כ"ק האדמו"ר מערלוי  שליט"א 
הגה"צ רבי שלום שבדרון זצ"ל, בשמחת נישואי בן הרב שלמה לורנץ עם נכדת מרן הגרש"ז אויערבאך זצ"ל. ברקע: המשגיח רבי שלמה וולבה זללה"ה
במחיצת הרב מפונוביז'  זצ"ל
 
(התמונות ההיסטוריות - מתוך הספר "במחיצתם של גדולי התורה - חלק ב'" שנכתב ויצא לאור על-ידי הרב שלמה לורנץ זצ"ל)

  1. 2. ברוך דיין האמת
    רובי 19/10/2009 08:12
    עצוב מאד על שריד לדור דעה. כתבה מרתקת ומפורטת.
  2. 1. וווייי, איזו בשורה עצובה
    שמואל 19/10/2009 04:30
    הכרתי אותו משכונת מטרסדורף. איזה עצוב. היה תלמיד חכם ובר אוריין. שקוע כל כולו בלימוד התורה. תלמיד חכם אמיתי.