יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

מקום או אתר

ביקור במעמקי ההסטוריה- פרק ה'

ביקור ב"עיר דוד" הוא סיור במעמקי ההיסטוריה, המחזירה את המסייר אלפי שנים לאחור ◄ פרק ה'

דוד כץ כ' בתשרי תש"ע - 08/10/2009 09:00
לפרק א'   לפרק ב'  לפרק ג'  לפרק ד'

אנחנו ממשיכים לתוך מנהרה נוספת, היוצאת מבריכת האגירה הגדולה שבמרכז ארבעת הביצורים. מנהרה זו מובילה אל תוך מעיין הגיחון. שאון אדיר של מים מקדם את פנינו. חושך מוחלט. זהו אחד המעיינות השופעים ביותר בהרי יהודה. הגיחון שמו - על שם מימיו שגחו בהפסקות קצובות. נביעת המעיין נמצאת מתחת למדרגות היורדות אל המעיין. בספר מלכים מיוחס מעיין זה למקום בו משח צדוק הכהן את שלמה המלך, וכל העם אמר "יחי המלך שלמה".
 
ממקום נביעת המעיין, הולכת ומתגלית ניקבה ארוכה, מנהרה באורך של יותר מחצי קילומטר. זוהי נקבת חזקיהו מלך יהודה. וכך נאמר ב"דברי הימים": "והוא יחזקיהו סתם את מוצא מימי גיחון העליון וישרם למטה מערבה לעיר דוד". היה זה בימים שבהם צר סנחריב מלך אשור על ירושלים. כחלק מההיערכות להגנת ירושלים מפני המצור, חיזק חזקיהו את ביצורי העיר והקיף בחומה את השכונות החדשות שנבנו בה. בין היתר, היטה חזקיהו את מי הגיחון לבריכה שהיתה בין החומות.
 
כיצד נעשתה הטיית המים? ממעיין הגיחון נחצבה מנהרה (ניקבה) ארוכה, באורך 533 מטרים, במבצע הנדסי מופלא. אין לאף אחד מהחוקרים מושג איך ניקבה זו נחצבה, ואיך נחצבו גם המנהרות העליונות יותר, שנעשו ביד אומן. רק עדות אחת נשתמרה באותם ימים שבהם נחצבה מינהרה ארוכה זו.
 
מדובר בכתובת בכתב עברי קדום שנמצאה לפני 125 שנים, כשישה מטרים לפני בריכת השילוח, המעידה יותר מכל גם על היכולות הבלתי-נתפשות בעידן עתיק כל-כך, הרבה לפני שהומצאו מכשירים אלקטרוניים, וגם מהעובדה שאת הניקבה חצבו בני אדם משני צידיה, והחוצבים נפגשו זה עם זה בדיוק במקום הנכון, מתחת לאדמה, בלי אמצעי המדידה שיש כיום.
 
וכך נכתב על אותה כתובת עתיקה, הנמצאת כיום במוזיאון בטורקיה: "[דבר] הנקבה. וזה היה דבר הנקבה. בעוד [מניפים החוצבים את] הגרזן איש אל רעו ובעוד שלוש אמות להנ[קב, נשמ]ע קול איש קורא אל רעו כי היתה זדה בצור מימין ומ[שמ]אל. וביום הנקבה הכו החוצבים איש לקראת רעו גרזן על [ג]רזן, וילכו המים מן המוצא אל הבריכה במאתיים ואלף אמה ומ[א]ת אמה היה גובה הצור על ראש החוצב[ים]".
 
מדהים. החוצבים שביצעו את מלאכת החציבה, עמוק-עמוק בתוך האדמה, עסקו בסלילת מנהרה פתלתלה, לא ישרה, ולמרות זאת הצליחו החוצבים להגיע איש לקראת רעהו בדיוק באמצע המנהרה. כיצד, אם כן, חישבו החוצבים את התוואי ואת המפגש ביניהם?
 
ואם לא די בכך, נשאלת עוד שאלה, הנוגעות לאותם ימים קדומים, לפני כאלפיים שנה, אולי יותר: כיצד חצבו מנהרה צרה כזו, ללא אוויר, ללא חמצן, ללא תאורה? נרות או תאורת שמן לא ניתן היה להדליק תוך כדי העבודה, שכן אלה היו חונקים את טיפת האוויר שעוד נותרה במקום. לכל אורך המנהרה אין זכר לשקעים שעליהם ניתן היה להניח תאורה כלשהי.
 
תשובות לשאלות הללו אין לחוקרים. נראה שניאלץ להמתין עד שהחוצבים ושולחיהם יקומו בתחיית המתים ויפתרו גם את הקושיה הזו.
  1. 1. מרתק
    ירושלמי 17/10/2009 21:07
    סדרת כתבות מרתקת