חדשות
לכבוד פורים: מס האלכוהול
בדיוק היום: שר האוצר חתם על צווים המסדירים את שינוי שיטת המיסוי על אלכוהול, תוך העלאת המס על הרוב המוחלט של המשקאות החריפים. פורים מבוסם, אך יקר יותר
חייב איניש לבסומי? אז שיצרוך יין רגיל, או שישלם על כך יותר: שר האוצר, יובל שטייניץ, חתם היום (פורים דמוקפין) על צווים המסדירים את שינוי שיטת המס תוך התאמת השיטה להסכמי הסחר עליהם חתומה ישראל, והעלאה משמעותית בנטל המס המוטל על מוצרי אלכוהול. בהתאם לצו שיחל מהיום, חג הפורים, (ה-1 במרץ 2010), שיעור מס הקניה החל על משקאות משכרים עד שנת 2014 יעמוד על 20 ₪ לליטר כוהל + 75% לפי ערך, ובשנת 2014 שיעור מס הקניה על משקאות משכרים יעמוד על 80 ₪ לליטר כוהל. הרפורמה איננה כוללת בירה או יין.
יצויין, כי השינוי יביא לייקור של 92% מהמשקאות החריפים הנצרכים בישראל. כך למשל, בהתאם לצו החדש, בסוף התהליך, מס הקניה על בקבוק וודקה בנפח 750 מ"ל יעמוד על 24 ₪ - כאשר עד דצמבר 2009 המס המינימאלי לבקבוק עמד על 3.5 ₪ בלבד. כמו כן, משקאות משכרים שמחירם לצרכן טרם הרפורמה היה עד- 20 ₪, לאחר הרפורמה מחירם לצרכן צפויים לעמוד על כ-35 ₪ לבקבוק; בקבוק שמחירו לצרכן טרם הרפורמה עמד על 40 ₪, לאחר הרפורמה מחירו לצרכן צפוי להיות 52 ₪. בקבוק שמחירו לצרכן עמד על כ-60 ₪ לפני הרפורמה צפוי להתייקר לכ-70 ₪. במשקאות יקרים שעלותם מעל 100 ₪ צפויה הוזלה מסוימת שתלויה במחיר המוצר. כך למשל, בקבוק ויסקי שמחירו לצרכן עמד לפני הרפורמה על 120 ₪ צפוי להיות מוזל ל-110 ₪.
כזכור, בדיון שנערך בועדת הכספים לפני כחודש בעניין שינוי שיטת מיסוי האלכוהול, הובע חשש מצד חברי הכנסת כי גם אם הכרחי לשנות את השיטה ולקבוע מס קניה קצוב לפי תכולת הכוהל ולא לפי מחירו, תוך ביטול האפליה בין מוצרים מיצור מקומי למוצרי יבוא, הרי שלפי ההצעה לקבוע מס קצוב בגובה של 37 ₪ לליטר כוהל, שיעור המס אינו גבוה דיו והדבר עלול לעודד צריכת משקאות חריפים. עוד נאמר כי בהשוואה בינלאומית מדובר במס נמוך יחסית. בתום הדיון ביקש יו"ר הועדה חה"כ ר' משה גפני כי רשות המסים תציג בפני ועדת הכספים שלוש חלופות לשינוי השיטה. בדיון שנערך בוועדה ביום רביעי ה-24 בפברואר 2010, הוצגו החלופות תוך סיכום עקרוני כי השר יפרסם צו חדש, שיובא לדיון בוועדה ולפיו המס יגדל באופן משמעותי. יו"ר הועדה נענה לבקשת רשות המסים, לאשר את הצו הקודם לשלושה ימים נוספים מעבר לתאריך התפוגה המקורי, וזאת מפאת החשש שלא יהיה סיפק בידי הרשות להיערך לצווים במועד, ובכך למנוע "ואקום" - בין מועד התפוגה של הצו הקודם למועד התחולה של הצו החדש.