יום שישי ח' בכסלו תש"פ 06/12/2019
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

חומוס: הזרעונים שאכלה אסתר?

חומוס: הזרעונים שאכלה אסתר?

פרק זה פותח את סדרת כתבות "כיצד זה צומח". במסגרתה נסקור מפעם לפעם את אחד הפירות/ הירקות ואולי אף הקטניות, שאנו מכירים ממדפי המרכול, ונצא אתם אל השדה. לשוח...

יחיאל בראון, י"ג באדר תש"ע - 27/02/2010 18:38
לרגל הפורים, נסקור בפרק זה את הצמח הנקרא בערבית 'חומוס'. ביידיש הוא נקרא ארבעס ובעברית, חמצה. ולמה בחרנו בו? מנהג ישראל לאכול מיני קטניות ביום הפורים זכר למה שאמרו חז"ל שאסתר המלכה לא נתגאלה בפת בג המלך, אלא אכלה זרעונים. כך שכמעט בכל בית ניתן לראות צלחת גרגירי חומוס מהבילים מונחים על השולחן באופן מזמין, כאומרים לנו: באו ואכלו מזרעוני.

בואו ונסקור את המאכלים הנעשים מגרגירים אלו.

יש את ממרח החומוס אותו הביאו היהודים שעלו מארצות ערב ומטורקיה. יש את ה"חמלא מלאן" - גרגירים קלויים וקשים המתפוררים בפה כמו פיצוחים. זהו מאכל ערבי ישראלי. יש את הפלאפל שנעשה מגרגירי חומוס טחונים והפך להיות המאכל הלאומי הישראלי, ויש את הארבעס המפארים כל שולחן של "שולם זוכר" בכל קהילות אשכנז.

לחומוס ערך תזונתי רב. מאחר ובו כששים אחוז עמילנים, כעשרים אחוז חלבונים וכחמישה אחוז שומנים. החומוס כרוב הקטניות גדל בתוך תרמיל. בסוף הקיץ, התרמיל מתייבש ואז קוצרים ודשים את הגרגירים.

החומוס הוא ממיני הקטניות שתוססות במגע עם נוזלים ויש שסובלים מבעיות עיכול לאחר אכילתן. מה עושים? משרים 24 שעות לפני הבישול במים קרים. מחליפים את המים במהלך ההשריה לפחות פעם אחת. ובבישול, מסירים היטב את הקצף מעל פני המים בתחילת הבישול.
  []

  []

  []

הגרגירים בעת הקציר []

  []

החומוס בטבע[]
שדה חומוס ברח אדר []

שדה חומוס בחודש אייר[]
 []

שדה חומוס בסוף חודש סיון []

  []