יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

כיצד בוחרים אבטיח טוב?

כיצד בוחרים אבטיח טוב?

כולנו קונים מידי שבוע אבטיח לכבוד שבת, אבל כיצד בוחרים אותו? מגוון עצות באדיבות משרד החקלאות ופיתוח הכפר

טוביה בוים כ' בתמוז תשס"ט - 12/07/2009 08:48

אין ספק כי האבטיח הוא אחד מסמלי הקיץ הישראלי. פרי מתוק ואהוב במיוחד שניתן לחלוק בארוחה משפחתית או עם חברים וליהנות גם מערכיו הבריאותיים המשובחים וגם מטעמו שהופך אותו לקינוח אידיאלי. באבטיח כ- 93% מים, ואלו הופכים אותו למרווה האולטימטיבי של הקיץ, שנה אחר שנה. אבל איך יודעים לבחור אבטיח משובח? מומחי משרד החקלאות מסבירים מה עומד מאחורי הטפיחה המפורסמת וכיצד תבחרו אבטיח משובח:

האבטיח צריך להיות בעל גוון מבריק. צבע דהוי מעיד על אחסון ממושך שלרוב פוגם באיכות הפרי.

כמה כתמים מופיעים על האבטיח? על כל אבטיח ישנו כתם בהיר אחד הכרחי, שנוצר באזור המגע של האבטיח עם הקרקע. אם אתם מזהים כתמים נוספים, צהובים או דהויים, דעו כי המדובר באבטיח שחווה חשיפה מאוד ממושכת לשמש, אשר גורמת לירידה באיכותו.

הביטו על העוקץ של האבטיח - עוקץ ירוק ורענן מעיד על אבטיח טרי. ככל שהעוקץ יבש יותר, הדבר מעיד על אבטיח פחות טרי אשר נקטף לפני מספר רב יותר של ימים.

געו באבטיח ונסו להרגיש עד כמה הוא גמיש. בחרו אבטיח מוצק ככל שניתן, גמישות של אבטיח מעידה על אחסון ממושך שפוגם באיכות הפרי.

וכיצד הוא נראה? בחרו אבטיח סימטרי ככל שניתן, עגול או אובלי. מבנה זה מעיד על התפתחות תקינה של הפרי ומבטיח שלא יופיעו חללים בתוך ציפת הפרי. אם כי חללים מסוג זה אופייניים יותר לחודשים מרץ–אפריל, המהווים את פתיחת עונת האבטיח.

האם האבטיח הוא אכן כלי נגינה? מיתוס הטפיחה על האבטיח הפך לכה רחב עד כי רובנו טופחים על האבטיח בלי לדעת מה עלינו לשמוע. שמשון עומר, מדריך ראשי לדלועיים ומומחה לאבטיחים במשרד החקלאות, מסביר: "כשאנו טופחים על האבטיח עלינו להמתין לקבלת צליל בחזרה. האבטיח צריך "להשיב" לנו במעין צליל נקי. במידה ומרגישים כי אין שום הד לטפיחה, האבטיח בשל מדי ומרקמו וטעמו יהיו ירודים".

אחרי הבדיקה הקפדנית ואחרי שסחבתם את האבטיח הנבחר הביתה, כיצד תטפלו בו על מנת לשמור על טריותו ואיכותו הגבוהה עד להגשתו? שמשון עומר מסביר כי ניתן לאחסן את האבטיח במקרר עד שבוע ימים. אם אפשר להכניסו למקרר בשלמותו - כמובן שזה עדיף, ואם לא ניתן – יש לחתוך אותו לשני חלקים ולעטוף אותם בניילון נצמד.

לפני האכילה, יש לשטוף את האבטיח היטב, למרות שלא אוכלים את הקליפה, ולחתוך באמצעות סכין גדולה, יציבה וחדה. במידה ולא סיימתם את האבטיח כולו, מומלץ לעטוף בניילון נצמד את החלק שנותר ולהחזירו לאחסון במקרר. בתאבון!

אכילת האבטיח לא מבטיחה רק טעם טוב, כי אם גם ערכים בריאותיים עשירים. על פי מומחי משרד החקלאות, אכילה של פלח אבטיח ביום תורמת ערכים בריאותיים גבוהים. מה תקבלו? האבטיח עשיר באשלגן, מכיל ויטמין C וליקופן וכן, ערכים בריאותיים נוספים המשווים לו את היכולת לסייע במניעת דלקות פרוסטטה.

בישראל מגודלים מדי שנה 160,000 טון אבטיחים, על פני כ- 27,000 דונם. האבטיחים כולם מיועדים לשוק המקומי, ונחשבים לפרי קיץ אהוד במיוחד על הישראלים. זני האבטיחים העיקריים המגודלים בישראל הם מינים ללא זרעים (גרעינים), בקטגוריות גודל שונות הנחלקות לגדלים: רגיל (10-7 ק"ג), בינוני (5-3 ק"ג), וקטן (אבטיח מיני 3-1.5 ק"ג). אבטיחים שמשקלם עולה על 10 ק"ג עלולים להיות פחות איכותיים.

האבטיחים מגודלים בישראל בין החודשים אפריל לאוגוסט, אך אם מחפשים היטב, ניתן למצוא אבטיחים גם בחודשים פברואר–מרץ וספטמבר–אוקטובר. בתחילת עונת האבטיחים התוצרת מגיעה מאזור הערבה, לאחר מכן מצפון ים המלח, עמק בית שאן והנגב המערבי ולקראת סוף העונה האבטיחים מגיעים אלינו מאזור עפולה, הגליל המערבי, הנגב והמרכז. 

  1. 4. לא מתוק לא כסף???
    תושבת גבעת בטיח. 26/08/2009 02:44
    אולי הגיע הזמן לבקש החזר כספי על אבטיח לא טעים, מה אתם אומרים?
  2. 3. פשו...
    קבל עם 13/07/2009 14:49
    מגיב סדרתי, התעלית מעל עצמך...
    אתה מואשם בגרימת חיוך בלתי רצוני על פי סעיף קטן ב' בחוק וכו' וכו'
  3. 2. בשוק
    מגיב סדרתי 12/07/2009 23:36
    כנס לרכב או לאוטובוס, סע לשוק הקרוב לביתך, פנה לבסטיונר ובקש ממנו קורס מזורז בטפיחה על השכם, סליחה על האבטיח.
    זה מצלצל, זה אדום, זה נשמע טוב והעיקר - זה טעים ועסיסי.
  4. 1. היכן ניתן לעבור קורס נגינה?
    אחד שחושב 12/07/2009 23:25
    נגינה בטפיחה על האבטיחים כמובן