יש לי מושג
מה? תפוח אדמה!
הידעת כי רק לפני 250 שנה נפוץ תפוח האדמה בעולם? תפוח האדמה (התפוד) הגידול השני בחשיבותו התזונתית בעולם לא היה מוכר מאז ומתמיד. מה אכלו אבותינו בפסח?
מוצאו של תפוח האדמה הוא מאמריקה הדרומית שם גודל על ידי האינדיאנים עוד לפני הכיבוש הספרדי על אמריקה. לפני כ-450 שנה הובא לאמריקה אך כגידול חקלאי נפוץ רק לפני כ-250 שנה.
בתחילה היה מאכלם של השכבות העניות באוכלוסיה עד שגילו את הפוטנציאל האדיר הטמון בו והוא הפך לפופולארי בכל העולם.
זנים רבים לתפוח האדמה: יש תפוחי אדמה חומים, צהובים, ורודים סגולים תוכם עשוי להיות לבן או דומה לקליפתם. זני תפוחי האדמה נבדלים בעמידותם לתהליכי עיבוד שונים. יש שיחזיקו מעמד בצורה הקרובה למקורית תחת הרתחה, יש שישמרו על צורתם רק באפייה, יש שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט ויש אשר במחייה למחית יוצרים מחית אחידה, ללא סיבים או גושים.
ערכו התזונתי של התפוח אדמה: תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C. 21%מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד. לתפוח האדמה אין כל קשר בוטני לבטטה, המכונה גם "תפוח אדמה מתוק".
שטחי גידול תפוחי האדמה בישראל משתרעים על כ-160,000 דונם. היקף היצור השנתי משטחים אלו הוא כ-650,000 טון. כמעט מחצית מכמות זאת, קרוב ל-300,000 טון, מיועדים ליצוא לאירופה.
בישראל שתי עונות גידול לתפוחי האדמה, עונת הסתיו הנזרעת בדרך כלל בחודשים אלול - תשרי ותוצרתה, הנאספת בין טבת - ניסן, מיועדת ליצוא ולשיווק מיידי בשוק המקומי. ועונת האביב הנזרעת בדרך כלל בחודשים טבת - שבט ותוצרתה, הנאספת באייר - סיוון, מיועדת כולה לשוק המקומי. מחודש תמוז ועד טבת מקבל השוק המקומי תוצרת ישראלית מעונת האביב שאוסמה בקירור.
צריכת תפוחי האדמה בישראל גדולה מאד. הציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע.
אירוע נורא קשור בתפוח האדמה – רעב תפוחי האדמה הגדול באירלנד. מחלה בתפוחי האדמה פגעה בשנות ה-40 של המאה ה-19 בכל רחבי אירופה בגידול, שכלכלת אירלנד נסמכה עליו. הרעב הביא למותם של למעלה מחצי מיליון אנשים ולמיליוני מהגרים.