יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

מה? תפוח אדמה!

הידעת כי רק לפני 250 שנה נפוץ תפוח האדמה בעולם? תפוח האדמה (התפוד) הגידול השני בחשיבותו התזונתית בעולם לא היה מוכר מאז ומתמיד. מה אכלו אבותינו בפסח?

מ. פרידמן ה' באייר תש"ע - 19/04/2010 06:00
תפוח אדמה (בראשי תיבות: תפו"א; שם מדעי: Solanum tuberosum ; נקרא גם: סולנום הפקעות) הוא צמח ממשפחת הסולניים שפקעותיו אשר התפתחו מגבעולים תת-קרקעיים משמשות למאכל. זהו הגידול השני בחשיבותו התזונתית אחרי הדגנים. 

מוצאו של תפוח האדמה הוא מאמריקה הדרומית שם גודל על ידי האינדיאנים עוד לפני הכיבוש הספרדי על אמריקה. לפני כ-450 שנה הובא לאמריקה אך כגידול חקלאי נפוץ רק לפני כ-250 שנה.

בתחילה היה מאכלם של השכבות העניות באוכלוסיה עד שגילו את הפוטנציאל האדיר הטמון בו והוא הפך לפופולארי בכל העולם. 

זנים רבים לתפוח האדמה: יש תפוחי אדמה חומים, צהובים, ורודים סגולים תוכם עשוי להיות לבן או דומה לקליפתם. זני תפוחי האדמה נבדלים בעמידותם לתהליכי עיבוד שונים. יש שיחזיקו מעמד בצורה הקרובה למקורית תחת הרתחה, יש שישמרו על צורתם רק באפייה, יש שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט ויש אשר במחייה למחית יוצרים מחית אחידה, ללא סיבים או גושים.

ערכו התזונתי של התפוח אדמה: תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C. 21%מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד. לתפוח האדמה אין כל קשר בוטני לבטטה, המכונה גם "תפוח אדמה מתוק".

שטחי גידול תפוחי האדמה בישראל משתרעים על כ-160,000 דונם. היקף היצור השנתי משטחים אלו הוא כ-650,000 טון. כמעט מחצית מכמות זאת, קרוב ל-300,000 טון, מיועדים ליצוא לאירופה. 

בישראל שתי עונות גידול לתפוחי האדמה, עונת הסתיו הנזרעת בדרך כלל בחודשים אלול - תשרי ותוצרתה, הנאספת בין טבת - ניסן, מיועדת ליצוא ולשיווק מיידי בשוק המקומי. ועונת האביב הנזרעת בדרך כלל בחודשים טבת - שבט ותוצרתה, הנאספת באייר - סיוון, מיועדת כולה לשוק המקומי. מחודש תמוז ועד טבת מקבל השוק המקומי תוצרת ישראלית מעונת האביב שאוסמה בקירור.

צריכת תפוחי האדמה בישראל גדולה מאד. הציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע. 
 

אירוע נורא קשור בתפוח האדמה – רעב תפוחי האדמה הגדול באירלנד. מחלה בתפוחי האדמה פגעה בשנות ה-40 של המאה ה-19 בכל רחבי אירופה בגידול, שכלכלת אירלנד נסמכה עליו. הרעב הביא למותם של למעלה מחצי מיליון אנשים ולמיליוני מהגרים.