יום חמישי י"ח באדר ב תשפ"ד 28/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

יימח שמו

הידעת כי קללת שמו של רשע הינה מצוה ? בקללת שמו של מי מהם כלולות שתי מצוות?

נ. ליברמן כ"ה בתשרי תש"ע - 13/10/2009 05:54
הוספת 'קללה' לשמו של רשע, אינה רק מטבע לשון מקובלת בעם היהודי, כי אם מצוות עשה דרבנן.

בעל 'ספר החרדים' (רבי אלעזר אזכרי; ה'רצ"ג, 1533- ה'ש"ס, 1600) מונה מצווה זו כאחת המצוות התלויות בדיבור פה, שמקורן מדרבנן, מקור המצווה: ספר משלי אשר לשלמה המלך, פרק י', פסוק ז': "שֵׁם רְשָׁעִים יִרְקָב".

בעם היהודי אכן מקובל ביותר להזכיר את הביטוי 'יימח שמו' לאחר הזכרת שמו של רשע, אך מבלי להכיר, כי באמירת ביטוי זה, זוכים לקיים מצוות עשה דרבנן,

לשמו של 'אותו האיש', אשר מפני טומאתו הרבה נהגו יהודים שלא להזכיר את שמו, דרשו 'נוטריקון' - ראשי תיבות של: 'יימח שמו ויזכרו', יש"ו.
מצווה נוספת, הדומה למצווה זו הינה מצווה דאוריתא, הידועה ביותר: מצוות מחיית זכר עמלק.

משום כך, ישנו מנהג בישראל לרשום את המילה 'עמלק' על סולית הנעל, וכאשר הולכים בה, מוחים, למעשה, את זכרם. כן, קיים המנהג של הקשה ויצירת רעש בעת הזכרת שמו של המן, אשר היה מזרע אגג, מבני עמלק, במהלך קריאת מגילת אסתר ביום הפורים.

הביטוי 'יימח שמו' נפוץ ביותר בהצמדתו לשמו של רוצח ששת מליון אחינו היהודים בעת האחרונה, אדולף היטלר, יימח שמו, אשר יש המקשרים את מוצאו הגרמני לעם העמלקי. כך, שייתכן שבעת קללת שמו בהזכרתו, מקיימים מצווה דאוריתא ומצווה דרבנן.
  1. 1. ימ"ש
    ארלה 13/10/2009 16:29
    תסירו את תמונת השד הזה.