יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

ירחי כלה

יוזמה לתקופה של לימוד תורה אינטנסיבי שהונהגה על ידי האמוראים נשמרת עד ימינו.

נ. ליברמן י"ח באלול תשס"ט - 07/09/2009 06:03
ירחי כלה הינם שני חודשים בשנה, אשר בהם מונהגות מסגרות כלליות ללימוד תורה אינטנסיבי, אשר נקבעו על ידי האמורא רב, ראש ישיבת סורא שבבבל, כשבפומבדיתא הנהיג האמורא שמואל את 'שבתא דריגלא'.

ירחי הכלה הונהגו בתקופת האמוראים, נהגו בתקופה זו וכן בתקופת הגאונים, ונקבעו לשני חודשי השנה, אשר בהם אין העבודה בשדה רבה; אדר ואלול.

ירחי הכלה נקבעו עבור העמלים לפרנסתם, ומפאת כך אין באפשרותם לשקוד על לימודם במשך ימות השנה, על מנת לאפשר להם להגות בתורה, ולקיים לפחות פעמיים בשנה חודש שבו כביכול מתאחד החתן-התלמיד עם כלתו-התורה באין מפריע.

בחודשים קבועים אלו התקבצו עובדי האדמה, שהיו פנויים בתקופה זו מעמל כפיהם, יחד עם תלמידי החכמים ללימוד מעמיק של מסכתות שנקבעו מראש, והציבור הכין עצמו ללימודן, לפי הכרזה בכינוס 'ירחי הכלה' הקודם.

בראש הכינוס ההמוני עמד 'ראש כלה', והכינוס שימש, לצד לימוד מעמיק ורכישת הלכה ואגדה, אף זמן לדיון בשאלות הלכתיות אשר התקבצו ממקומות רחוקים, ונשלחו אל גדולי הדור להכרעה.

במשך מאות שנים היה מתקיים הכינוס, והתחדש בימינו על ידי הרב יוסף שלמה כהנמן, הרב מפוניבז' (1886-ה'תרכ"ז – 1969-ה'תשכ"ט)  ונוהג בדורנו למעלה מחמישים שנה בישיבת פוניבז' ובמסגרות תורניות רבות נוספות.

המנהג התחדש בהתאם ללוח הזמנים של הדור הנוכחי, ותקופת הלימוד מתבצעת ב'בין הזמנים', שבין ט' באב לראש חודש אלול.

כמו כן מתקיימים מידי שנה בירושלים בתקופת חנוכה ימי ירחי כלה לאנשי עסקים מארה"ב, וכן באירופה, בתקופת חופשת החורף, בכל שנה במדינה אחרת ביבשת.